Det er en hver boligejers mareridt at stå op til vandskader på boligen eller finde ud af, den er gal i sommerhuset!

Den gode nyhed er, at der heldigvis skal en del til, før et vandrør sprænger. Men det betyder ikke, at du ikke skal gardere dig imod det! Forholdene i din bolig har nemlig stor indflydelse på, om det sker eller ej.

Vi kommer her med en stribe gode råd, som skal forhindre, at uheldet sker.

Sørg for cirkulation – Hvis vandet cirkulerer i dine rør, er det selvsagt sværere for det at fryse og føre til sprængninger. Mange huse har en cirkulationspumpe, som nogle slukker om natten. Men er det meget koldt og er der lovet hård frost, så sluk den ikke! Det betyder nemlig, at vandet pludselig står stille, hvormed der lettere kan ske fastfrysning og skader.

I sommerhuset har du også muligheden for at lukke hovedhanen fra, og tømme rørene helt for vand. Men sørg for at tappe dem helt for vand, da selv en smule kan forvolde skade.

Frostsikr dine vandrør – Det er meget normalt, at man som boligejer eller sommerhusejer investerer i frostsikring af vandrør. Den nemmeste metode er at bruge varmekabler, som er selvregulerende. Det foregår ved at kablerne er tilkoblet en termostat, som hele tiden er opmærksom på, om temperaturen bliver for lav. Strømforbruget er stadig billigt til en sådan løsning, og du er bedre beskyttet mod uheld. Du kan også vælge at isolere dine rør, hvilket er et arbejde, der starter allerede fra skunken. Der kan løbe mange skjulte rør, så arbejdet kan hurtigt blive omfattende.

Hav en ordentlig rumtemperatur – En af årsagerne til at rørene sprænger er, at der bliver for koldt. Det kan man faktisk løse relativt let ved at beholde varmen på – også når man ikke er i f.eks. sit sommerhus (og der er varslet frost). Lad temperaturen blive på ca. 18 grader i hele huset, så alle rum har varme på.

Vær desuden opmærksom på, om din forsikring overhovedet dækker i f.eks. dit sommerhus, hvis du selv har slukket for varmen. Det kan være, at de ikke acceptere at dække skader forårsaget af manglende opvarmning.