Blåbeton var et populært byggemateriale i Sverige fra slutningen af 1920’erne til midten af 1970’erne. Med sin karakteristiske blå farve og porøse struktur blev det brugt i mange bygninger, både enfamiliehuse og etagebyggerier, især i vægge og etageadskillelser. Men hvad mange ikke vidste, var at blåbetong indeholder radium, et radioaktivt stof, som kan afgive den farlige radongas ved nedbrydning.

Hvad er blåbeton, og hvorfor er det farligt?

Blåbeton blev anvendt i hundredtusindvis af svenske hjem og bygninger indtil 1975, og materialet fandt vej ind i bggeprojekter frem til omkring 1985. Det særligt farlige ved blåbeton er indholdet af radium, som nedbrydes og danner radon. Ud over radon udsender blåbeton også gammastråling, hvilket yderligere øger risikoen for sundhedsproblemer.

Radon: En usynlig og farlig gas

Radon er en farveløs, lugtfri gas, som ikke giver nogen umiddelbare tegn på, at den er til stede. Ved langvarig eksponering kan radon dog markant øge risikoen for lungekræft. I Danmark anslås det, at flere hundrede personer hvert år rammes af lungekræft på grund af radon. Derfor er det afgørende at opdage og afhjælpe radon i boliger og andre bygninger.

Sådan måler du radon i din bolig

Den eneste pålidelige måde at finde ud af, om der er radon i dit hjem, er ved at foretage en radonmåling. Radon måles i enheden Becquerel (Bq/m³), og grænseværdien or boliger og offentlige bygninger er 200 Bq/m³ som årsmedelværdi. En langtidsmåling giver det bedste billede af radonniveauet i boligen. Du kan nemt bestille radonmätare, som placeres rundt i hjemmet, og efter måleperioden sendes de retur for analyse. Inden for få uger modtager du en rapport, der viser, om radonindholdet er forhøjet.

Hvis radonniveauet er forhøjet, hvad gør du så?

Hvis målingen viser høje radonniveauer, er det vigtigt at finde kilden. En gammamåling kan afsløre, om det er blåbeton, der er årsagen. En specialist kan måle gammastrålingen fra materialet for at fastslå, om blåbeton er synderen. Hvis det er tilfældet, kan man reducere radonproblemet med forskellige metoder som forbedret ventilation, brug af specielle radontapeter eller i nogle tilfælde fjernelse af det inficerede materiale.

Beskyttelse mod radon: En nødvendighed for et sundt hjem

Ved at udføre radonmålinger og identificere radonkilder kan vi skabe sikrere hjem og arbejdspladser. At være opmærksom på radonrisikoen og tage de nødvendige skridt er afgørende for at opretholde et sundt indeklima. Med korrekt måling og afhjælpning kan vi beskytte os selv og vores kære mod de skjulte farer ved blåbeton og radon.