Det er lige pludselig blevet koldt igen, og det åbner selvfølgelig op for nye spørgsmål, bl.a. hvad man skal have ordnet i haven, hvis man gerne vil kunne nyde den igen til næste år. Havearbejde hører nemlig ikke kun foråret og sommeren til.

Nogle planter er bygget til at holde til en mild vinter, bl.a. ved at de suger nok næring til sig, inden det bliver for koldt, så de kan holde til vinter, frost og kolde temperaturer.

Der er dog også en del planter, som slet ikke er skabt til det danske klima. De kan ikke holde til nattefrost og de kolde dagtemperaturer, så de ender simpelthen med at dø, hvis du ikke gør noget for at forhindre det. Det kræver dog at du går i gang i god tid, hvis du gerne vil beskytte dine planter. Vi kommer her med vores bedste tips til, hvordan du kan sikre dig at dine planter overlever vinteren.

Vinterdæk dine planter

Som nævnt er ikke alle planter gode til at håndtere frost og kolde temperaturer. De er ikke så hårdføre og har brug for hjælp hen over vinteren. Mange planter kan du beskytte mod frost ved at dække dem til med f.eks. grangrene eller en halmmåtte. Du kan også lægge halm og visne blade rundt om dem eller prøve med tæpper eller fiberdug. Det er en god løsning til de planter, som ikke håndterer frost særlig godt.

Grav planterne op

Nogle planter er dog så sarte, at de slet ikke kan holde til at blive jorden, når der er frostgrader. Det er f.eks. dahliaer, begonier, gladiolus og jordskokker. De er meget sarte og har brug for at gemme sig. Disse knolde skal derfor graves op og gemmes indendørs, indtil frosten er væk. Det kan f.eks. være i en mørk kælder eller en frostfri garage. Du skal bare huske at klippe stængler af 10 cm over knolden, lægge dem i en flad kasse med høvlspåner eller tørt sand og lige kigge til dem i løbet af vinteren. Inden du lægger dem i jorden igen, skal du også lige lægge dem i en spand med vand i et døgns tid.

Få hjælp af en anlægsgartner

Er du i tvivl om, hvilke af dine planter, der kan tåle frosten og hvilke, der ikke kan – og vil du gerne sikre dig at din have overlever vinteren? Vi anbefaler, at du tager en dygtig anlægsgartner med på råd, så du er sikker på, at du gør det rigtige og får passet godt på dine planter hen over vinteren. Du kan få hjælp her: anlægsgartner-stølegaard.dk